Marathon

Marathon

Het zwaarste en meest spectaculairste onderdeel van de samengestelde menwedstrijd is de marathon. Dit geldt zowel voor de menner, als voor de pony ('s), paard (en) en de groom (s).

De marathon heeft een lengte van ongeveer 15 kilometer en is onderverdeeld in 3 trajecten van verschillende afstanden en snelheden. De deelnemers starten om de 5 minuten en beginnen met het A traject, gevolgd door het D traject. Beide trajecten moeten binnen een bepaalde tijd gereden worden.

Na het tweede traject hebben de teams een verplichte rustpauze van 10 minuten en worden ze gecontroleerd door de dierenarts. Als de dieren zijn goedgekeurd door de dierenarts dan volgt als laatste het zwaarste traject, namelijk het E traject, waarin 6-8 hindernissen zijn opgenomen. Een hindernis bestaat uit maximaal 6 poorten (A t/m F), die gemarkeerd zijn met een rood vlak (rechterkant) en een wit vlak (linkerkant). De deelnemers dienen de juiste alfabetische volgorde van de poorten aan te houden. Men mag wel door een poort gaan als hij deze al genomen heeft om bij een andere poort te komen, maar niet als deze poort nog niet geweest is.

In de hindernissen zijn verzwaarde reglementen van toepassing, bij overtreding hiervan kan men extra strafpunten oplopen. Voorbeelden hiervan zijn: Het afrijden van magneetpaaltjes, beide voeten aan de grond van de groom(s), de koetsier op de grond, herstelde en niet herstelde fouten in het parcours, het omslaan van de wagen en het neerleggen van de zweep.     
  

                                  

De puntentelling:

De eerste 2 trajecten dienen binnen de toegestane minimum- en maximum tijd te worden afgelegd. Komt een menner te vroeg of te laat binnen, dan krijgt hij hiervoor per seconden te vroeg of te laat 0.2 strafpunten. Het laatste traject zijn de hindernissen en deze moeten zo snel mogelijk genomen worden. Voor elke seconde dat een menner zich in een hindernis bevindt, krijgt hij ook strafpunten.

Ook kan de menner strafpunten krijgen voor overtredingen in verschillende trajecten, deze strafpunten worden als laatste erbij opgeteld en de menner met de minst aantal strafpunten aan het einde van alle trajecten wint het onderdeel, de marathon.

 • Heeft u een vraag?

  Neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord

  De velden met een * zijn verplicht

  Onze contact gegevens

  Menteam ter Harmsel.

  Manage Achter'n Bos

  Leijerweerdsdijk 11
  7461 PN Rijssen
  info@menteamterharmsel.nl

  06-22792256