Geschiedenis Mensport

De geschiedenis van de mensport

Toen het mechanisch vervoer de paardenattracties vervingen, werden ook de routes van de postkoetsen opgeheven. Maar een aantal enthousiaste Engelse rijders besloten op een gegeven moment om de oude traditie voort te gaan zetten en gingen uit puur enthousiasme met hun vierspannen de verschillende oude postkoetsroutes rijden in wedstrijd verband.

Het vertrek was vanaf het postkantoor in Londen en er moest met een bepaald tijdschema worden gereden, want er waren verschillende soorten terreinen waarop gereden moest worden. Op een heuvelachtig terrein ging het namelijk langzamer dan over een mooie vlakke weg. Ook waren er onderweg natuurlijke wegversperringen.

Dus voorafgaande aan de start werden zowel de paarden, de tuigen en de koetsen uitvoerig geïnspecteerd, want er mocht onderweg niets kunnen gebeuren dat het tijdschema van de postkoetsen in de war kon sturen. En naast de koetsier ging er ook een verantwoordelijk persoon mee, die het tijdschema controleerde.

Enkele van de ernstige situaties die de postkoetsen konden overkomen was bijvoorbeeld een ingestorte brug, een omver gewaaide boom over de weg en ook gaten in de weg. Deze obstakels of “hindernissen” moesten uiteraard worden overwonnen om de route verder te kunnen afleggen. Maar door deze versperringen raakten de postkoetsen achter op hun tijdschema, waardoor de koetsiers hun aanspanningen soms in galop moesten aanzetten om dit weer in te halen.

Door deze liefhebberij in stand te houden heeft het er tenslotte toe geleid dat dit vierspan rijden als discipline bij de paardensport erkenning kreeg en in december 1968 heeft de Féderation Equestre Internationale (FEI) de opdracht gegeven aan Sir Ansell, om een reglement op te stellen waarin duidelijk de disciplines van het vierspan rijden als wedstrijdreglement werden opgesteld.

Deze reglementen werden zo opgesteld, dat er niet alleen wedstrijdbepalingen voor vierspannen kwamen, maar ook voor twee-, tandem,- en enkelspannen voor zowel met pony’s als paarden. Inmiddels is het wedstrijd rijden in een sport van wereldklasse uitgegroeid.

De samengestelde menwedstrijden kregen reglementair verschillende onderdelen en bestaat nu uit een drietal proeven, namelijk de dressuurproef, de marathon en de vaardigheid.


Geschiedenis foto van de Mensport


 • Heeft u een vraag?

  Neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord

  De velden met een * zijn verplicht

  Onze contact gegevens

  Menteam ter Harmsel.

  Manage Achter'n Bos

  Leijerweerdsdijk 11
  7461 PN Rijssen
  info@menteamterharmsel.nl

  06-22792256